Samsun'da Tarım Ve Hayvancılık

 Samsun ilimiz 17 ilçeden oluşmaktadır. Ülke geneline bakılırsa tarım için verimli toprağı, verimli sebze, meyve açısından önemli yer tutmaktadır. Hayvancılık için su ürünleri ve hayvancılık sektörünün gelişmesi ile hayvancılık altyapısına en uygun illerimiz arasında önemli gelir kaynağı ile yer tutmuştur. Besi büyükbaş hayvancılığı yetiştiriciğinde önemli rol oynayan samsun ilimiz kümes hayvanları açısından merkez rol oynar.

Samsun'da Tarım

Samsun ilimiz iklim ve toprak verimliliğine yaşanan artış ve üretime elverişli toprak yapısı nedeniyle sebze, meyve, tarla ve su ürünleri için cazibe merkezi olmuştur. Samsun'da yerli ve yabancı yatırımcı sektörü bulunmaktadır. Organik ürün artışı için depolama, analiz, tohum temin merkezi, elektronik elverişli yapısı, su kaynakları ile devletin üreticiye verdiği destek eklenince tarımda merkez haline gelmiştir. En büyük atılımı tohum saklama merkezleri olmuştur. Ayrıca hayvan gübresi fazla olan bir il olduğu için gübre konusunda fazla sıkıntı söz konusu olmamıştır. Samsun ilimizde tarım alanına sahip en büyük ilçesi Bafra ilçesi olmuştur 67,787 gibi büyük bir alana sahiptir ondan sonra Çarşamba ilçesi takip etmektedir.

Samsun'da Yetiştirilen Ürünler

Tarıma elverişli toprağa sahip olan samsun çoğu sebze çeşitleri yetiştirmektedir. Samsun ilimizdeki sebze çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralayalım;

Domates Üretimi En Yüksek Olan İllerimiz Arasındadır. Buğday Biber Çeltik Lahana Karpuz Fasulye Mısır Fındık Kavun Salatalık ( Hıyar) Pırasa Ispanak Karnabahar Şeftali Soya Armut Kivi Tütün

Birçok çeşit meyve ve sebze üreticiliği olan ilimiz su kaynakları açısından güçlü akarsulara sahiptir ve bu akarsularda oluşturan tarım alanları ekonomiye katkı sunmaktadır.

Samsun’da Hayvancılık

Yerli ve yabancı yatırımcıların gözde ili Samsun anlaşmalı çiftçilik, damızlık hayvan, hayvansal gıdaları işleme koyma ve paketlemede diğer illere göre alt yapısı daha aktif olan ilimizdir. Paketleme, düzenleme ve teknoloji açısından oldukça ileride, gelişmiş olan bir bölgedir. Koruma, saklama, temin etme ve ihracat düzeni iyi dizayn edilmiş kârlı kazançlara yol açmıştır. Devletin üreticiye verdiği hayvancılık desteği ile üretim artmış il yerlilerine de gelir kapısı açılmıştır.

Samsunda Hayvan Türleri

Geniş bitki çevresine sahip Samsun ilimiz yeşil ovaları, geniş dere yatakları, sulak alanların çoğunluğu ve buğday üretimindeki artış hayvanın beslenme ihtiyacında yüksek oranda fayda sağlamaktadır. Süt ürünlerinde oluşan artışın büyük kısmını Samsun ilimiz karşılamakta olup et ürünlerinde güçlü destek yaşanmıştır. İçinde endemik tür hayvan da bulunduran ilimiz zengin yapısıyla halkın gelir kapısı olmuştur.

Manda Yumurta tavuğu Koyun Keçi Ördek Hindi Kaz Arı İpek böceği At İnek

Hayvancılık sektöründe güçlü olan ilimiz en çok süt ürünü çoğunluğu bulunur. Besicilikte merkez halindedir. Arıcılık ve ipek böcekçiliği açısından da zengin olan ilimiz gelişimini teknolojiye borçludur.

Samsun'da Tarım Ve Hayvancılık Desteği

Devlet desteğini büyük ölçüde alan illerimiz arasındadır. Tarım ve hayvancılığa uygun toprak yapısı ile gelişim sağlar. Devletin Samsun’da tarım ve hayvancılık için çeşitli destek yardımı vermekte olup belirli şartlarda olan yerli ve yabancı halka büyük destek olmaktadır. Halkın büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılık sektöründe çalışmaktadır. İşçi ve işveren olarak düzenli gelişimin çoğunluğu oluşturmaktadır. İhracat için önemli bir yer tutmaktadır.