Yaşlılık aylığı şartları nelerdir?

Gündem (Samsun Haber Ajansı) - Samsun Haber Ajansı | 26.05.2022 - 15:02, Güncelleme: 26.05.2022 - 18:53
 

Yaşlılık aylığı şartları nelerdir?

Yaşlılık aylığı, birçok kişi tarafından merak ediliyor. İnsanlar, etraflarında var olan ihtiyaç sahibi yaşlı kişilerin bu maaşı alıp alamayacaklarını bilmek istiyorlar.
Öncelikle, kafa karışıklığını gidermek için emekli maaşının ne olduğunu kısaca anlatmakta fayda var. İnsanlar, hayatları boyunca çalışarak, gerekli şartları karşılamak koşuluyla emekli olmaya hak kazanırlar. Koşullar, o dönem geçerli olan yaş ve prim gün sayısıdır. Bunları karşılayan yurttaşlar, emekli maaşı alırlar. Emekli maaşları, bilindiği gibi, ayda bir defa, bankalardan alınır. Ancak, emekli olamayan yurttaşlarımız, sosyal devlet anlayışının gereği olarak, bir maaş alırlar, buna yaşlılık aylığı denir. Peki, yaşlılık aylığını kimler alabilir? Yaşlılık aylığı için hangi koşulların karşılanması gerekir? Makalemizde tüm bu sorulara yanıt vermeye çalışıyor olacağız. Yaşlılık Aylığını Kimler Alabilir? Yaşlılık aylığını, 65 yaşını geçmiş ama hiçbir sosyal güvencesi olmayan, dar gelirli kişiler alabilir. Emekli olan kişilerin, bu bilgileri sistemde görüleceği için yaşlılık aylığı için başvuru yapsalar bile alamazlar. Yaşlılık aylığı almak için iki koşul var, 65 yaşını geçmiş olmak ve emekli olmamak. 65 Yaş Aylığı İle Yaşlılık Aylığı​​ Aynı mı? 65 yaş aylığı öteden beri çok fazla duyuluyor. Bazı kişiler, 65 yaş aylığının tam olarak ne olduğunu bilmiyorlar. Bazı kişiler ise 65 yaş aylığının yaşlılık aylığı ile aynı olup olmadığını merak ediyorlar. Bu sorunun yanıtı, evet. 65 yaş aylığı ile yaşlılık aylığı aynı şeydir. 65 Yaş Aylığı Nasıl Alınır? Yaşlılık aylığı, 2022 sayılı kanun kapsamında verilen maaştır. Bu maaşı almak için karşılanması gereken koşullar; 65 yaşı aşmış olmak Emekli olmamak Bu koşulları karşılayan yurttaş, Kaymakamlık bünyesinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvurmalıdır. Kurumun, yurttaşın beyanlarının gerçek olduğunu tespit etmesi gereklidir. Bu tespit süreci ortalama 1 ayda tamamlanıyor. Bu aşamadan sonra, ihtiyaç sahibi vatandaşa yaşlılık aylığı bağlanıyor. Yaşlılık Aylığı Hangi Periyotlarda Alınır? Yaşlılık aylığı, epey bir süre üç ayda bir ödendi. Ancak, son yıllarda tıpkı emekli maaşı gibi, 65 yaş aylığı da ayda bir ödeniyor. Hak sahibi, kendisine bildirilen günde parasını tahsil edebiliyor. Vatandaş, belirlenen günden önce maaşını alamıyor, ancak belirlenen günden sonra herhangi bir gün ve saatte maaşını çekebiliyor. Yaşlılık Aylığ​​​​​​​ı Nereden Alınıyor? Yaşlılık aylığı başvurusu onaylanan vatandaş, ilk maaşını Ziraat Bankası'ndan alıyor. Şube fark etmiyor. Bundan sonraki tüm maaşlarını ise PTT şubelerinden alabiliyor. Vatandaş, belirlenen maaş gününde PTT şubesine geliyor, sıra numarası alıyor. Sırası gelince, bankodan işlemini tamamlıyor ve parasını tahsil ediyor. Yaşlılık Aylığı Ne Kadar? Yaşlılık aylığı, tıpkı asgari ücret ve emekli maaşları gibi, seneden seneye arttırılıyor. 2022 itibariyle yaşlılık maaşı 1084 TL 55 kuruştur. Bu para, ihtiyaç sahibi, yaşlı yurttaşlarımızın biraz olsun rahatlamasını sağlamaya yöneliktir.
Yaşlılık aylığı, birçok kişi tarafından merak ediliyor. İnsanlar, etraflarında var olan ihtiyaç sahibi yaşlı kişilerin bu maaşı alıp alamayacaklarını bilmek istiyorlar.

Öncelikle, kafa karışıklığını gidermek için emekli maaşının ne olduğunu kısaca anlatmakta fayda var. İnsanlar, hayatları boyunca çalışarak, gerekli şartları karşılamak koşuluyla emekli olmaya hak kazanırlar.

Koşullar, o dönem geçerli olan yaş ve prim gün sayısıdır. Bunları karşılayan yurttaşlar, emekli maaşı alırlar. Emekli maaşları, bilindiği gibi, ayda bir defa, bankalardan alınır. Ancak, emekli olamayan yurttaşlarımız, sosyal devlet anlayışının gereği olarak, bir maaş alırlar, buna yaşlılık aylığı denir. Peki, yaşlılık aylığını kimler alabilir? Yaşlılık aylığı için hangi koşulların karşılanması gerekir? Makalemizde tüm bu sorulara yanıt vermeye çalışıyor olacağız.

Yaşlılık Aylığını Kimler Alabilir?

Yaşlılık aylığını, 65 yaşını geçmiş ama hiçbir sosyal güvencesi olmayan, dar gelirli kişiler alabilir. Emekli olan kişilerin, bu bilgileri sistemde görüleceği için yaşlılık aylığı için başvuru yapsalar bile alamazlar. Yaşlılık aylığı almak için iki koşul var, 65 yaşını geçmiş olmak ve emekli olmamak.

65 Yaş Aylığı İle Yaşlılık Aylığı​​ Aynı mı?

65 yaş aylığı öteden beri çok fazla duyuluyor. Bazı kişiler, 65 yaş aylığının tam olarak ne olduğunu bilmiyorlar. Bazı kişiler ise 65 yaş aylığının yaşlılık aylığı ile aynı olup olmadığını merak ediyorlar. Bu sorunun yanıtı, evet. 65 yaş aylığı ile yaşlılık aylığı aynı şeydir.

65 Yaş Aylığı Nasıl Alınır?

Yaşlılık aylığı, 2022 sayılı kanun kapsamında verilen maaştır.

Bu maaşı almak için karşılanması gereken koşullar;

  • 65 yaşı aşmış olmak
  • Emekli olmamak

Bu koşulları karşılayan yurttaş, Kaymakamlık bünyesinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvurmalıdır. Kurumun, yurttaşın beyanlarının gerçek olduğunu tespit etmesi gereklidir. Bu tespit süreci ortalama 1 ayda tamamlanıyor. Bu aşamadan sonra, ihtiyaç sahibi vatandaşa yaşlılık aylığı bağlanıyor.

Yaşlılık Aylığı Hangi Periyotlarda Alınır?

Yaşlılık aylığı, epey bir süre üç ayda bir ödendi. Ancak, son yıllarda tıpkı emekli maaşı gibi, 65 yaş aylığı da ayda bir ödeniyor. Hak sahibi, kendisine bildirilen günde parasını tahsil edebiliyor. Vatandaş, belirlenen günden önce maaşını alamıyor, ancak belirlenen günden sonra herhangi bir gün ve saatte maaşını çekebiliyor.

Yaşlılık Aylığ​​​​​​​ı Nereden Alınıyor?

Yaşlılık aylığı başvurusu onaylanan vatandaş, ilk maaşını Ziraat Bankası'ndan alıyor. Şube fark etmiyor. Bundan sonraki tüm maaşlarını ise PTT şubelerinden alabiliyor. Vatandaş, belirlenen maaş gününde PTT şubesine geliyor, sıra numarası alıyor. Sırası gelince, bankodan işlemini tamamlıyor ve parasını tahsil ediyor.

Yaşlılık Aylığı Ne Kadar?

Yaşlılık aylığı, tıpkı asgari ücret ve emekli maaşları gibi, seneden seneye arttırılıyor. 2022 itibariyle yaşlılık maaşı 1084 TL 55 kuruştur. Bu para, ihtiyaç sahibi, yaşlı yurttaşlarımızın biraz olsun rahatlamasını sağlamaya yöneliktir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.