Azra Buse Yılmaz
Köşe Yazarı
Azra Buse Yılmaz
 

Genel Kültürü Doğru Kullanmak

 O topluluğu diğer topluluklardan ayıran özelliklerin neredeyse tümüne kültür denilebilir. Genel kültürün tanımı ise şöyle yapılabilir; Çeşitli toplulukların kültürel özelliklerini öğrenmek, öğrendiğin bu kültür öğelerini kendi bünyende yaşamak ve ya yaşatmak. Yaşadığımız çevreye hakim olmak, insanları tanımak ve hem maddi hem manevi açıdan doğru değerlendirebilmek için genel kültür oldukça büyük bir önem taşır. Genel Kültürünü Doğru Kullan Çoğumuz için bu genel kültür konusu sadece televizyonda duyduğumuz ve ya sınavlarda karşımıza çıkan bir durum olsa da aslında genel kültür ve onun doğru kullanımı hayati farklara yol açabilir. Adı üzerinde genel kültür çok fazla kültürde değerli sayılabilecek çok fazla bilgiye tek bir bünyede sahip olmaktır. Dünyanın neresine giderseniz gidin, gittiğiniz yerin kültürüne hakim olmak sizi oradaki insanlar için değerli biri yapacak, her türlü insan grubunun kalbini kazanmanızı sağlayacak ve daha önce de belirttiğimiz gibi nerede olursanız olun yaşam kalitenizi epey yukarılara çıkaracaktır. Daha derin fakat daha basit bir açıklama yapmamız ve genel kültürün doğru kullanımından alabileceğimiz sonuçları daha iyi tespit edebilmek için genel kültürün spesifik olarak neleri kapsadığına dair bir çok örnek verebiliriz. Mesela ''Dünyanın en soğuk ülkesi neresidir?'' ve ya ''Kayısı nerede yetişir?'' hatta ''Kaç duyu organımız vardır?'' sorusu bile genel kültür başlığı altında değerlendirilebilir. Gördüğümüz gibi ister coğrafya ister meteoroloji ister biyoloji sorusu olsun, bu ve bunun gibi alt başlıkların tümü genel kültür ana başlığında toplanabilir. Hatta bu gibi konularda çok derinlemesine bilgiler, yani mesela ''Mitokondriyal DNA nedir?'' gibi insan anatomisi hakkında çok kapsamlı bilgi gerektiren ve biyolojik bir anlayış, altyapı gibi şeylere ihtiyaç duyan sorular bile genel kültür bilgisi iyi olan ve bu bilgiyi doğru kullanmayı bilen birisi için çok zorlayıcı olmayacaktır. Bu bilgilerin doğru kullanımının size daha yüksek yaşam standartları, sağlıklı bir ortam ve kaliteli bir insan çevresi sunması neredeyse kaçınılmazdır.  
Ekleme Tarihi: 09 Aralık 2021 - Perşembe

Genel Kültürü Doğru Kullanmak

 O topluluğu diğer topluluklardan ayıran özelliklerin neredeyse tümüne kültür denilebilir. Genel kültürün tanımı ise şöyle yapılabilir; Çeşitli toplulukların kültürel özelliklerini öğrenmek, öğrendiğin bu kültür öğelerini kendi bünyende yaşamak ve ya yaşatmak. Yaşadığımız çevreye hakim olmak, insanları tanımak ve hem maddi hem manevi açıdan doğru değerlendirebilmek için genel kültür oldukça büyük bir önem taşır.
Genel Kültürünü Doğru Kullan
Çoğumuz için bu genel kültür konusu sadece televizyonda duyduğumuz ve ya sınavlarda karşımıza çıkan bir durum olsa da aslında genel kültür ve onun doğru kullanımı hayati farklara yol açabilir. Adı üzerinde genel kültür çok fazla kültürde değerli sayılabilecek çok fazla bilgiye tek bir bünyede sahip olmaktır. Dünyanın neresine giderseniz gidin, gittiğiniz yerin kültürüne hakim olmak sizi oradaki insanlar için değerli biri yapacak, her türlü insan grubunun kalbini kazanmanızı sağlayacak ve daha önce de belirttiğimiz gibi nerede olursanız olun yaşam kalitenizi epey yukarılara çıkaracaktır.
Daha derin fakat daha basit bir açıklama yapmamız ve genel kültürün doğru kullanımından alabileceğimiz sonuçları daha iyi tespit edebilmek için genel kültürün spesifik olarak neleri kapsadığına dair bir çok örnek verebiliriz. Mesela ''Dünyanın en soğuk ülkesi neresidir?'' ve ya ''Kayısı nerede yetişir?'' hatta ''Kaç duyu organımız vardır?'' sorusu bile genel kültür başlığı altında değerlendirilebilir.
Gördüğümüz gibi ister coğrafya ister meteoroloji ister biyoloji sorusu olsun, bu ve bunun gibi alt başlıkların tümü genel kültür ana başlığında toplanabilir. Hatta bu gibi konularda çok derinlemesine bilgiler, yani mesela ''Mitokondriyal DNA nedir?'' gibi insan anatomisi hakkında çok kapsamlı bilgi gerektiren ve biyolojik bir anlayış, altyapı gibi şeylere ihtiyaç duyan sorular bile genel kültür bilgisi iyi olan ve bu bilgiyi doğru kullanmayı bilen birisi için çok zorlayıcı olmayacaktır. Bu bilgilerin doğru kullanımının size daha yüksek yaşam standartları, sağlıklı bir ortam ve kaliteli bir insan çevresi sunması neredeyse kaçınılmazdır.

 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.