Banka Kredisi Ödenmezse Haciz Gelir Mi?

Ekonomi (Samsun Haber Ajansı) - Samsun Haber Ajansı | 29.05.2022 - 12:20, Güncelleme: 29.05.2022 - 12:23
 

Banka Kredisi Ödenmezse Haciz Gelir Mi?

Son yıllarda yüksek enflasyon dolayısıyla fiyatlar çok hızlı yükselmekte ve kişiler ekonomik zorluk yaşamaktadır.
Bunun sonucunda da kişiler bankalara başvurarak kredi çekmektedir. Kimi krediyi çekerken maaşını teminat gösterirken kimisi bir üçüncü kişiye kimisi de bir menkul kıymetini veya gayrimenkul kıymetini teminat olarak gösterir. Haciz Nedir? Haciz, devletin borcunu ödemeyen kişilerin veya kurumların maaşlarına, hesaplarına ya da mal varlıklarına bloke koyarak ilgili borcun tahsilatının sağlanması amacıyla uygulanan bir işlemdir. Banka Haczi Nedir? Alacağını tahsil edemeyen bankanın hukuki yollara başvurarak alacağını tahsil etmesidir. Banka Kredisinin Ödenmemesi Durumunda Haciz Süreci Nasıl Olur? Banka Kredisinin ödenmemesi durumunda banka yetkilileri tarafından borçlu kişi aranmak veya mesaj gönderilmek suretiyle sözlü olarak uyarılır. Borç hala tahsil edilemediyse banka yazılı olarak ihtar mektubu gönderir ve borcun en kısa sürede yatırılmasını aksi takdirde icra işlemlerine başlanacağını bildirir. Borçlu hala borcunu ödemezse borçlu için icra işlemlerine başlanır. Borçlu, artık borcunu ödeme için icra daireleri ile görüşmek durumunda kalır. Banka Hesaplarındaki Hacizler Nasıl Kalkar? Borcun tamamının ya da gecikmedeki kısmının bankaya veya icraya yatırılması durumunda banka hesaplarındaki haciz kalkar. Banka Hesaplarına Haciz Konulmasının Olumsuz Etkileri Nelerdir? Banka hesaplarına haciz konulmasının birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Bu etkilerden bazıları aşağıda yer almaktadır. Borçlunun sicili bozulur Borçlunun borcuna faiz işler ve daha yüksek tutarda ödeme yapma durumunda kalır Bir daha kredi çekmesi zorlaşır Borçlu, borcunu bitirene kadar maaşının tamamını alamaz Borçlu, bankaya teminat olarak verdiği evini, arsasını, tarlasını kaybedebilir. Banka icra yoluyla bu gayrimenkulleri satışa çıkarabilir. Borçlu, krediyi kefil vererek çektiyse kefilin de hesaplarına bloke konulabilir. Bu olumsuzlukların etkisi gidermek uzun sürebilir. Bankaların sisteminde bir süre daha gözükmeye devam etse de tekrar bu durumlar yaşanmadığı taktirde kişiyi olumsuz etkilemeyecektir. Bankadan çekilen kredinin ödenmemesi durumunda haciz gelir. Bu haciz maaşa olabileceği gibi bankaya teminat olarak verilmiş mallara da gelebilir. Bankaya olan borcun en geç 91. Gün ödenmemesi durumunda borçlu kişi takibe düşmüş olur ve banka alacağını hukuki yollarla almaya çalışır. Eğer kefil varsa kefilden talep eder yoksa alınmış olan ipotek teminatlarına başvurur. Ama her halükârda 91. gün haciz gelmiş olur ve artık borçlu kişinin muhatabı hem banka hem icra dairesidir.
Son yıllarda yüksek enflasyon dolayısıyla fiyatlar çok hızlı yükselmekte ve kişiler ekonomik zorluk yaşamaktadır.

Bunun sonucunda da kişiler bankalara başvurarak kredi çekmektedir. Kimi krediyi çekerken maaşını teminat gösterirken kimisi bir üçüncü kişiye kimisi de bir menkul kıymetini veya gayrimenkul kıymetini teminat olarak gösterir.

Haciz Nedir?

Haciz, devletin borcunu ödemeyen kişilerin veya kurumların maaşlarına, hesaplarına ya da mal varlıklarına bloke koyarak ilgili borcun tahsilatının sağlanması amacıyla uygulanan bir işlemdir.

Banka Haczi Nedir?

Alacağını tahsil edemeyen bankanın hukuki yollara başvurarak alacağını tahsil etmesidir.

Banka Kredisinin Ödenmemesi Durumunda Haciz Süreci Nasıl Olur?

Banka Kredisinin ödenmemesi durumunda banka yetkilileri tarafından borçlu kişi aranmak veya mesaj gönderilmek suretiyle sözlü olarak uyarılır. Borç hala tahsil edilemediyse banka yazılı olarak ihtar mektubu gönderir ve borcun en kısa sürede yatırılmasını aksi takdirde icra işlemlerine başlanacağını bildirir. Borçlu hala borcunu ödemezse borçlu için icra işlemlerine başlanır. Borçlu, artık borcunu ödeme için icra daireleri ile görüşmek durumunda kalır.

Banka Hesaplarındaki Hacizler Nasıl Kalkar?

Borcun tamamının ya da gecikmedeki kısmının bankaya veya icraya yatırılması durumunda banka hesaplarındaki haciz kalkar.

Banka Hesaplarına Haciz Konulmasının Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Banka hesaplarına haciz konulmasının birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Bu etkilerden bazıları aşağıda yer almaktadır.

  • Borçlunun sicili bozulur
  • Borçlunun borcuna faiz işler ve daha yüksek tutarda ödeme yapma durumunda kalır
  • Bir daha kredi çekmesi zorlaşır
  • Borçlu, borcunu bitirene kadar maaşının tamamını alamaz
  • Borçlu, bankaya teminat olarak verdiği evini, arsasını, tarlasını kaybedebilir. Banka icra yoluyla bu gayrimenkulleri satışa çıkarabilir.
  • Borçlu, krediyi kefil vererek çektiyse kefilin de hesaplarına bloke konulabilir.

Bu olumsuzlukların etkisi gidermek uzun sürebilir. Bankaların sisteminde bir süre daha gözükmeye devam etse de tekrar bu durumlar yaşanmadığı taktirde kişiyi olumsuz etkilemeyecektir. Bankadan çekilen kredinin ödenmemesi durumunda haciz gelir.

Bu haciz maaşa olabileceği gibi bankaya teminat olarak verilmiş mallara da gelebilir. Bankaya olan borcun en geç 91. Gün ödenmemesi durumunda borçlu kişi takibe düşmüş olur ve banka alacağını hukuki yollarla almaya çalışır. Eğer kefil varsa kefilden talep eder yoksa alınmış olan ipotek teminatlarına başvurur. Ama her halükârda 91. gün haciz gelmiş olur ve artık borçlu kişinin muhatabı hem banka hem icra dairesidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.