BÖLÜNEN SAMSUN DEĞİL, BÜYÜYEN SAMSUN KAZANIR!
BÖLÜNEN SAMSUN DEĞİL, BÜYÜYEN SAMSUN KAZANIR!
Samsunlu İş İnsanı Sezgin GÜMÜŞ Yazdı...
Son günlerde Vezirköprü'nün il olması tartışmaları Samsun gündemini meşgul ediyor.
Vezirköprü il olmak istiyor. Bafra ise yıllardır aynı beklentiyi taşıyor.
Peki, hiç düşündük mü?
Vezirköprü il olur, Havza, Kavak, Ladik ve Asarcık bu yeni ile bağlanırsa ne olacak? Bafra il olur, Yakakent, Alaçam ve 19 Mayıs ilçeleri de Bafra'ya bağlanırsa Samsun nasıl bir tabloyla karşılaşacak?
Böyle bir senaryoda Samsun, mevcut 17 ilçesinden 9'unu kaybedecek. Nüfusunda da ciddi bir azalma yaşanacak.
Üstelik yıllardır vilayet merkezi olması nedeniyle Samsun'a göç eden vatandaşların bir kısmının yeni kurulan illere dönmesi ihtimalini de hesaba katmak gerekiyor.
Peki, bu durumda Samsun'un ekonomik gücü, büyükşehir statüsü ve bölgesel konumu nasıl etkilenecek?
Cumhuriyet tarihi boyunca Karadeniz'in önemli ticaret, sanayi ve ulaşım merkezlerinden biri olan Samsun, bölgesel ağırlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmayacak mı?
Trabzon ile yıllardır süregelen tatlı rekabette Samsun'un eli zayıflamayacak mı?
İL OLMAK HER SORUNU ÇÖZER Mİ?
Vezirköprülü ve Bafralı hemşehrilerime sormak istiyorum:
Büyük bir ilin imkanlarıyla güçlenerek büyümek mi, yoksa il statüsü kazanıp aynı ekonomik ve sosyal sorunlarla mücadele etmeye devam etmek mi?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2025 yılı sosyoekonomik gelişmişlik araştırması da bize önemli bir gerçeği hatırlatıyor.
Sonradan il statüsü kazanan bazı şehirlerin gelişmişlik sıralamasındaki konumları, il olmanın tek başına kalkınmayı garanti etmediğini gösteriyor.
Her ilin şartları elbette farklıdır. Ancak asıl mesele tabelanın değişmesi değil, vatandaşın hayatının değişmesidir.
Yeni valilikler, kamu kurumları, idari yapılar ve bunların oluşturacağı giderler hesaplanmalıdır.
Ardından şu soruya cevap verilmelidir:
Aynı kaynaklar üretime, istihdama, sağlığa, eğitime ve altyapıya aktarılsa vatandaş daha fazla hizmet almaz mı?
BAFRA'NIN DA VEZİRKÖPRÜ'NÜN DE İHTİYACI YATIRIMDIR!
Vezirköprü'de çeltik üreticisinin sulama maliyetini düşürecek yatırımlar nerede?
Süt üreticisinin ürününü yerinde değerlendirebileceği tesisler neden çoğalmasın?
Bafra Ovası'nda alın teri döken çiftçinin ürününü değerinde satabilmesi için soğuk hava depoları, kooperatifler ve yeni pazar imkanları neden geliştirilmesin?
Gençlerimizin doğdukları topraklarda iş bulabilmesi için yeni sanayi yatırımları neden hayata geçirilmesin?
Uzak mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın hastaneye ulaşım sorunu neden çözülmesin?
İşte konuşmamız gereken asıl mesele budur!
SAMSUN'UN YÖNETİCİLERİ DE KENDİLERİNE SORMALI!
Eğer Vezirköprülü ve Bafralı vatandaşlarımız yıllardır bekledikleri hizmetlere ulaşabilmek için il olmayı bir çıkış yolu olarak görüyorsa, burada Samsun'u yönetenlerin de düşünmesi gereken ciddi bir mesele vardır.
Neden bu insanlar ayrı bir vilayet olmak istiyor?
Bekledikleri yatırımlar mı yapılmadı?
Üreticinin sorunları mı çözülmedi?
Gençlere yeterli istihdam imkanları mı oluşturulamadı?
Yoksa vatandaş, sesini duyurabilmek için artık başka bir idari yapıya mı ihtiyaç duyuyor?
Bu soruların cevaplarını aramadan yalnızca il olma taleplerini eleştirmek de doğru değildir.
Çünkü Vezirköprü de bizimdir, Bafra da bizimdir!
Samsun'un limanı, havaalanı, ulaşım ağları, organize sanayi bölgeleri, hastaneleri ve üniversiteleri ilçelerimizin gelişimine katkı sağlamaktadır.
Aynı şekilde Bafra'nın tarımsal üretimi, Vezirköprü'nün ekonomik potansiyeli ve diğer ilçelerimizin oluşturduğu katma değer de Samsun'u güçlendirmektedir.
Yani Samsun, merkezi ve ilçeleriyle birbirinin tamamlayıcısıdır.
SİYASETİN GÖREVİ VAAT DEĞİL, HİZMET ÜRETMEKTİR!
Üç beş oy uğruna kürsülerden çıkıp, "Sizi il yapacağız!" demek kolaydır.
Marifet, Vezirköprü'nün köyüne su götürmektir.
Marifet, Bafra'nın çiftçisine ürününü değerinde satabileceği pazar oluşturmaktır.
Marifet, Samsun'un gencine kendi memleketinde iş kurabileceği imkanları sağlamaktır.
Madem bu ilçeleri bu kadar seviyorsunuz, o zaman yıllardır beklenen yatırımları hangi bütçeyle ve ne zaman gerçekleştireceğinizi de açıklayın!
İl olma vaadiyle birlikte somut bir kalkınma planı da ortaya koyun.
Yoksa yalnızca vilayet tabelasıyla sorunların çözüleceğini düşünüyorsanız, oldu olacak Vezirköprü'ye bir havaalanı, bir de liman yapın bari!
BEYAZ SAMSUN ANLAYIŞINDA AYRIŞMA DEĞİL, BÜTÜNLEŞME VARDIR!
Bizim anlayışımızda hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır.
Biz Samsun'u yalnızca merkez ilçelerinden ibaret görmüyoruz.
Bafra'nın da Vezirköprü'nün de Alaçam'ın da Havza'nın da bu büyük şehrin ayrılmaz parçaları olduğuna inanıyoruz.
Her ilçenin güçlenmesini, hak ettiği yatırımları almasını ve refahtan adil şekilde pay sahibi olmasını istiyoruz.
Elbette il olmak isteyen vatandaşlarımızın taleplerine saygı duyuyoruz. Ancak bu taleplerin Samsun'un geleceğine etkilerini de konuşmak zorundayız.
Çünkü mesele yalnızca yeni vilayetler kurmak değil, mevcut şehirlerimizi daha güçlü hale getirmektir.
Unutmayalım!
Bölünen, küçülen ve gücünü kaybeden bir Samsun kimseye yaramaz.
Oysa birleşen, kucaklaşan, üreten ve büyüyen bir Samsun hepimize yeter.
Bizim mücadelemiz Samsun'u bölmek değil, Bafra'sıyla, Vezirköprü'süyle ve bütün ilçeleriyle daha güçlü bir Samsun inşa etmek olmalıdır!