Azra Buse Yılmaz
Köşe Yazarı
Azra Buse Yılmaz
 

Genel Kültür Felsefe Konuları

Felsefe, insanı, yaşamı, evreni anlamak ve bilginin nasıl oluştuğunu açıklamak amacı taşır. Kişide merak ve kuşku uyandırır. Merak duymadan dolayı kişide soru sorma isteği uyandırır. Kuşkudan dolayı da verilen hiçbir cevaba kesin gözüyle yaklaşmaz. Felsefe bilinmeyen konular üzerine düşünüp soru sormayı sağlayarak kişinin görüş açısını genişletir. Bilgi Türleri Gündelik bilgi: deneme yanılma sonucu ile elde edilir. Tecrübeye dayanan bir bilgi türüdür. Duyulara ve sayısız tekrara dayanır. Dini bilgi: kesin ve değişmez bir bilgi türüdür. Tartışmaya kapalıdır. İnanca dayalıdır. Bilimsel bilgi: deney ve gözleme dayalıdır. Nesneldir. Kişiye özel olarak değişiklik göstermez. Eleştireldir. Kesin yargıya ulaşmak için, '' niçin? '' sorusunu sorar. Kendi içinde üçe ayrılır. Formal bilimler, doğa bilimleri, sosyal bilimleri. Sanat bilgisi: bilimsel bilginin aksine özneldir. Yaratıcılık barındırır. Güzellik kaygısı taşır. Teknik bilgi: yaşamı kolaylaştırmak adına vardır. Felsefi bilgi: akıl ve mantık yürütmeye dayalıdır. Sistemli ve düzenlidir. Her sorunun cevabı başka bir soru sordurur. Asla bir sonuca varılmaz. Doğru ya da yanlış yoktur. Felsefenin Ana Konuları Bilgi felsefesi (epistomoloji): konusu, evrenle ilgili sorunların gerçekliğe dayanan bir şekilde yanıtlamaktır. Gerçeklik, temellendirme, mantık gibi temel kavramları bulunur. Bilim felsefesi: bilim üzerine düşünüp, bilimin mantığını oluşturma gereğini duyar. Varlık felsefesi: iki biçimde ele alınır. Gerçekte var olanlar. Yani duyu organlarımızla algılayabildiğimiz şeyler. Zihinde var olanlar, insanların zihinlerinde olan şeylerdir. Duyu organlarıyla algılanamaz. Siyaset felsefesi: hukuk, yasa, bürokrasi, sivil toplum denilen 4 tane temel kavramı bulunur. ''İktidar kaynağını nerden alır? , egemenlik hakkını kimler kullanır? '' gibi sorular sorar. Ahlak felsefesi: davranışları iyi ya da kötü olarak değerlendirirken bireyin vicdanından yararlanır. İyi-kötü, özgürlük, erdem, sorumluluk, vicdan, ahlak yasası, ahlaki erdem gibi temel kavramları bulunur. Sanat felsefesi (estetik): sanatın, yaratıcılığın ve beğenilerin özünü konu edinir. Din felsefesi: dogmaya dayalı olduğundan koşulsuz inanılan düşüncelerdir. Tanrı, vahiy, peygamber, kutsal, iman gibi temel kavramları vardır. 
Ekleme Tarihi: 11 Ekim 2021 - Pazartesi

Genel Kültür Felsefe Konuları

Felsefe, insanı, yaşamı, evreni anlamak ve bilginin nasıl oluştuğunu açıklamak amacı taşır. Kişide merak ve kuşku uyandırır. Merak duymadan dolayı kişide soru sorma isteği uyandırır. Kuşkudan dolayı da verilen hiçbir cevaba kesin gözüyle yaklaşmaz. Felsefe bilinmeyen konular üzerine düşünüp soru sormayı sağlayarak kişinin görüş açısını genişletir.
Bilgi Türleri
Gündelik bilgi: deneme yanılma sonucu ile elde edilir. Tecrübeye dayanan bir bilgi türüdür. Duyulara ve sayısız tekrara dayanır.
Dini bilgi: kesin ve değişmez bir bilgi türüdür. Tartışmaya kapalıdır. İnanca dayalıdır.
Bilimsel bilgi: deney ve gözleme dayalıdır. Nesneldir. Kişiye özel olarak değişiklik göstermez. Eleştireldir. Kesin yargıya ulaşmak için, '' niçin? '' sorusunu sorar. Kendi içinde üçe ayrılır. Formal bilimler, doğa bilimleri, sosyal bilimleri.
Sanat bilgisi: bilimsel bilginin aksine özneldir. Yaratıcılık barındırır. Güzellik kaygısı taşır.
Teknik bilgi: yaşamı kolaylaştırmak adına vardır.
Felsefi bilgi: akıl ve mantık yürütmeye dayalıdır. Sistemli ve düzenlidir. Her sorunun cevabı başka bir soru sordurur. Asla bir sonuca varılmaz. Doğru ya da yanlış yoktur.
Felsefenin Ana Konuları
Bilgi felsefesi (epistomoloji): konusu, evrenle ilgili sorunların gerçekliğe dayanan bir şekilde yanıtlamaktır. Gerçeklik, temellendirme, mantık gibi temel kavramları bulunur.
Bilim felsefesi: bilim üzerine düşünüp, bilimin mantığını oluşturma gereğini duyar.
Varlık felsefesi: iki biçimde ele alınır. Gerçekte var olanlar. Yani duyu organlarımızla algılayabildiğimiz şeyler. Zihinde var olanlar, insanların zihinlerinde olan şeylerdir. Duyu organlarıyla algılanamaz.
Siyaset felsefesi: hukuk, yasa, bürokrasi, sivil toplum denilen 4 tane temel kavramı bulunur. ''İktidar kaynağını nerden alır? , egemenlik hakkını kimler kullanır? '' gibi sorular sorar.
Ahlak felsefesi: davranışları iyi ya da kötü olarak değerlendirirken bireyin vicdanından yararlanır. İyi-kötü, özgürlük, erdem, sorumluluk, vicdan, ahlak yasası, ahlaki erdem gibi temel kavramları bulunur.
Sanat felsefesi (estetik): sanatın, yaratıcılığın ve beğenilerin özünü konu edinir.
Din felsefesi: dogmaya dayalı olduğundan koşulsuz inanılan düşüncelerdir. Tanrı, vahiy, peygamber, kutsal, iman gibi temel kavramları vardır. 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.