Azra Buse Yılmaz
Köşe Yazarı
Azra Buse Yılmaz
 

Genel Kültüre Sahip Çıkabilmek

 Öğrenme fıtrat gereğince gerçekleşir. Biyolojik öğrenme bebeklik dönemiyle birlikte başlarken insanın hayatına devam edebilmesi ve sosyal ihtiyaçlarını karşılaması için gerekli bilgiler, zamanla öğrenilir. Bunun için bazen akademik eğitim bazen de hayattaki tecrübeler gibi alanlardan yararlanılmaktadır Bir milletin tarih seyri içinde çeşitli bilgi ve birikimlerinin nesilden nesle aktarılması genel kültür meydana gelmektedir. Böylece insanlar çeşitli bilgi ve birikimlere sahip olarak hayatlarına devam ederken, medeni olarak gelişim içinde de olurlar. Medeniyet, sosyal bilimlerin varlığı ile mümkün olmaktadır. Fen bilimleri sadece teknik ilerleme sağladığından beşeri ilişkilerin gelişmesinde her bakımdan yetersiz kalmaktadır. Kolaylaştırıcı etkisi, sosyal ihtiyaçların karşılanması noktasında neredeyse bir hiçtir. Bu nedenle sosyal bilimler alanında yatırımlar yapılarak medeniyet ve toplum değerleri bakımından gelişimler söz konusu olabilir. Sosyal Bilimler ve Medeniyet Sosyal bilimler, sosyal ilişkilerin gelişmesi ve bilgi ihtiyacının karşılanarak insani değerlerin yaşatılması bakımından önemlidir. İnsan hayatı ancak bilgiye ve birikime verilen değerle yaşanabilir. Medeniyet, fıtrat gereği yaşama ve insani ve beşeri ilişkilerin geliştirilmesi, insanlığa değer verilmesi ile yaşar ve varlığını korur. Medeniyet ve Nesiller Boyu Bilgi ve Birikim Nesiller boyu bilgi ve birikimin bir millete has duygu ve düşüncelerin, hareket ve tavırların temelini oluşturması, hukukun, adaletin, eşitliğin ve kardeşliğin var olmasını sağlar. İnsanlar kendilerine değer verdikçe, karşısındakilere değer vermeye başlar. Böylece medeni bir toplumun inşa edilmesi mümkün olur. İnsanlık, paylaşmak demektir. Paylaşılması gereken en önemli değer de bilgidir. Bilginin paylaşılması ona sahiplik etmek demektir. Paylaşmak, bilginin üzerindeki tasarruf hakkının en doğru ve en dürüst şekilde meydana gelmesi demektir. Böylece toplumun birlik ve beraberlik içinde yaşaması mümkün olmaktadır. Toplumun birlik ve beraberlik içinde olması, barış ve huzur ortamının kurulması, hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumun inşa edilmesi, bilgiye ve bilgiliye değer verilmesi nesiller boyu bilgi ve birikimin devam ettirilmesi ile mümkündür. Nesiller boyu bilgi ve birikimin devam ettirilmesi için eğitime yatırım yapılmalıdır. En modern eğitim kurumların çağın gerekliliklerine göre inşa edilmesi ve kadim değerlerden kopmadan sistemini kurarak nesil yetiştirmelidir.
Ekleme Tarihi: 14 Ekim 2021 - Perşembe

Genel Kültüre Sahip Çıkabilmek

 Öğrenme fıtrat gereğince gerçekleşir. Biyolojik öğrenme bebeklik dönemiyle birlikte başlarken insanın hayatına devam edebilmesi ve sosyal ihtiyaçlarını karşılaması için gerekli bilgiler, zamanla öğrenilir. Bunun için bazen akademik eğitim bazen de hayattaki tecrübeler gibi alanlardan yararlanılmaktadır

Bir milletin tarih seyri içinde çeşitli bilgi ve birikimlerinin nesilden nesle aktarılması genel kültür meydana gelmektedir. Böylece insanlar çeşitli bilgi ve birikimlere sahip olarak hayatlarına devam ederken, medeni olarak gelişim içinde de olurlar.

Medeniyet, sosyal bilimlerin varlığı ile mümkün olmaktadır. Fen bilimleri sadece teknik ilerleme sağladığından beşeri ilişkilerin gelişmesinde her bakımdan yetersiz kalmaktadır. Kolaylaştırıcı etkisi, sosyal ihtiyaçların karşılanması noktasında neredeyse bir hiçtir. Bu nedenle sosyal bilimler alanında yatırımlar yapılarak medeniyet ve toplum değerleri bakımından gelişimler söz konusu olabilir.

Sosyal Bilimler ve Medeniyet

Sosyal bilimler, sosyal ilişkilerin gelişmesi ve bilgi ihtiyacının karşılanarak insani değerlerin yaşatılması bakımından önemlidir. İnsan hayatı ancak bilgiye ve birikime verilen değerle yaşanabilir. Medeniyet, fıtrat gereği yaşama ve insani ve beşeri ilişkilerin geliştirilmesi, insanlığa değer verilmesi ile yaşar ve varlığını korur.

Medeniyet ve Nesiller Boyu Bilgi ve Birikim

Nesiller boyu bilgi ve birikimin bir millete has duygu ve düşüncelerin, hareket ve tavırların temelini oluşturması, hukukun, adaletin, eşitliğin ve kardeşliğin var olmasını sağlar. İnsanlar kendilerine değer verdikçe, karşısındakilere değer vermeye başlar. Böylece medeni bir toplumun inşa edilmesi mümkün olur.

İnsanlık, paylaşmak demektir. Paylaşılması gereken en önemli değer de bilgidir. Bilginin paylaşılması ona sahiplik etmek demektir. Paylaşmak, bilginin üzerindeki tasarruf hakkının en doğru ve en dürüst şekilde meydana gelmesi demektir. Böylece toplumun birlik ve beraberlik içinde yaşaması mümkün olmaktadır.

Toplumun birlik ve beraberlik içinde olması, barış ve huzur ortamının kurulması, hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumun inşa edilmesi, bilgiye ve bilgiliye değer verilmesi nesiller boyu bilgi ve birikimin devam ettirilmesi ile mümkündür.

Nesiller boyu bilgi ve birikimin devam ettirilmesi için eğitime yatırım yapılmalıdır. En modern eğitim kurumların çağın gerekliliklerine göre inşa edilmesi ve kadim değerlerden kopmadan sistemini kurarak nesil yetiştirmelidir.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.