Azra Buse Yılmaz
Köşe Yazarı
Azra Buse Yılmaz
 

Genel Kültürün İnsana Kattığı Vizyon

Sanat, bilim, spor, politika, kültür, güncel olaylar gibi konuların bileşiminden meydana gelen genel kültüre, yaşamın bilgisi denilmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. yaşadığı çevrede ve dünyada neler olup bittiği hakkında bilgi ve merak sahibi olmayan bununla birlikte bu konular hakkında yorum yapabilme kapasitesinden uzak olan insanlara toplum tarafından yeterli önem verilmediği gibi nitelikli bir konuşmanın da parçası olamazlar. Kuvvetli bir genel kültür sahibi olmayan insanlar fikirlerini destekleyecek argümanlar sunmaktan ve etrafında konuşulanlara katılmaktan geri kalırlar. Hemen hemen tüm iş görüşmelerinin genel kültürü test ettiği çağımız toplumlarında bu bilgi birikiminden yoksun olanların diğer insanlardan geri düşmesi kaçınılmaz bir durumdur. Genel Kültürün Önemi Genel kültürün kişilere kattığı vizyon çok boyutlu olarak ele alınabilir. Genel kültür insanın hem bireysel hem de akademik yönden gelişimine katkı sağlar, evreni algılama ve yorumlama biçimini değiştirir, düşünsel faaliyetlerin kapılarını açar ve evreni eskisine nazaran çok daha iyi görebilen bir konuma yükseltir. Genel kültürün bireye sağladığı güven ile iş görüşmeleri gibi önem atfedilen durumlarda birey kendinden daha emin olur. Karşısındakileri etkilemeyi ve çevresi tarafından saygı gören bir kişilik durumuna gelmeyi başarır. Neredeyse tüm sınavlarda ölçülen genel kültür, akademik yükselmenin de olmazsa olmaz şartlarındandır. Mülakatlarda genel olarak aktüel olaylarla ilgili fikirler, düşünceler sorulur. Gündemi takip etmekten uzak birinin bu mülakattan başarıyla ayrılması çok düşük bir ihtimaldir. Genel kültürün kişilere kattığı vizyon bunlarda da sınırlı değildir. Genel kültür yaşamı daha anlamlı ve daha güzel kılar. Verilen kararların daha akılcı olup kişiyi daha mutlu etmesine olanak sağlar. Genel Kültürü Geliştirmenin Yolları Genel kültürü geliştirmek büyük oranda okumaktan geçmektedir. Okuduğumuz tüm kitapların, gazetelerin, makalelerin şahsımıza katacak bir bilgisi mevcuttur. Okuma alışkanlığı kazanmanın, genel kültürü geliştirmedeki etkisi yadsınamayacak bir gerçektir. Vizyon sahibi olabilmek için bir başka yöntem ise sosyalleşmektir. Geniş bir çevreye sahip olmak bilgi edinmek ve paylaşmak için mükemmel bir araçtır. Yazı yazmak edinilen bilgilerin kalıcılığını sağlamak açısından çok önemlidir. İnsan hafızası yazma eylemiyle edinilen bilgilerin daha kalıcı hale getirilmesinde çok önemli bir işleve sahiptir.  
Ekleme Tarihi: 15 Ekim 2021 - Cuma

Genel Kültürün İnsana Kattığı Vizyon

Sanat, bilim, spor, politika, kültür, güncel olaylar gibi konuların bileşiminden meydana gelen genel kültüre, yaşamın bilgisi denilmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. yaşadığı çevrede ve dünyada neler olup bittiği hakkında bilgi ve merak sahibi olmayan bununla birlikte bu konular hakkında yorum yapabilme kapasitesinden uzak olan insanlara toplum tarafından yeterli önem verilmediği gibi nitelikli bir konuşmanın da parçası olamazlar. Kuvvetli bir genel kültür sahibi olmayan insanlar fikirlerini destekleyecek argümanlar sunmaktan ve etrafında konuşulanlara katılmaktan geri kalırlar. Hemen hemen tüm iş görüşmelerinin genel kültürü test ettiği çağımız toplumlarında bu bilgi birikiminden yoksun olanların diğer insanlardan geri düşmesi kaçınılmaz bir durumdur.
Genel Kültürün Önemi
Genel kültürün kişilere kattığı vizyon çok boyutlu olarak ele alınabilir. Genel kültür insanın hem bireysel hem de akademik yönden gelişimine katkı sağlar, evreni algılama ve yorumlama biçimini değiştirir, düşünsel faaliyetlerin kapılarını açar ve evreni eskisine nazaran çok daha iyi görebilen bir konuma yükseltir. Genel kültürün bireye sağladığı güven ile iş görüşmeleri gibi önem atfedilen durumlarda birey kendinden daha emin olur. Karşısındakileri etkilemeyi ve çevresi tarafından saygı gören bir kişilik durumuna gelmeyi başarır.
Neredeyse tüm sınavlarda ölçülen genel kültür, akademik yükselmenin de olmazsa olmaz şartlarındandır. Mülakatlarda genel olarak aktüel olaylarla ilgili fikirler, düşünceler sorulur. Gündemi takip etmekten uzak birinin bu mülakattan başarıyla ayrılması çok düşük bir ihtimaldir. Genel kültürün kişilere kattığı vizyon bunlarda da sınırlı değildir. Genel kültür yaşamı daha anlamlı ve daha güzel kılar. Verilen kararların daha akılcı olup kişiyi daha mutlu etmesine olanak sağlar.
Genel Kültürü Geliştirmenin Yolları
Genel kültürü geliştirmek büyük oranda okumaktan geçmektedir. Okuduğumuz tüm kitapların, gazetelerin, makalelerin şahsımıza katacak bir bilgisi mevcuttur. Okuma alışkanlığı kazanmanın, genel kültürü geliştirmedeki etkisi yadsınamayacak bir gerçektir. Vizyon sahibi olabilmek için bir başka yöntem ise sosyalleşmektir. Geniş bir çevreye sahip olmak bilgi edinmek ve paylaşmak için mükemmel bir araçtır. Yazı yazmak edinilen bilgilerin kalıcılığını sağlamak açısından çok önemlidir. İnsan hafızası yazma eylemiyle edinilen bilgilerin daha kalıcı hale getirilmesinde çok önemli bir işleve sahiptir.

 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.