cevat oncu
Baran Bengay
Köşe Yazarı
Baran Bengay
 

Hayvan Sevgisinde İnsan Sevgisinin Yeri

 Hayvana gösterilen hassasiyet, şiddetin daha az yaşandığına, sevginin daha yaygın olduğuna işaret eder. Kendinden daha güçsüz olana yardım eden toplumlar, kendi cinslerine karşı da oldukça duyarlı olurlar. Kendi gücünü kanıtlamaya çalışmadan, birbirlerine saygı göstererek yaşamak aslında toplumsal gerekliliğin yanı sıra insani görevimizdir. Sevgi insanın yaşaması gereken ve yaşatması gereken en önemli olgusudur. Sevginin var olduğu toplumlar daha anlayışlı, daha şefkatli olduğunu bilmemiz gerekir. Sevgiyi içimizde çalıştırabilmek için kendimizden başka her şeye karşı daha duyarlı olmalıyız. Sevginin içinde çok fazla anlam vardır. Sevgi kabul gerektirir. Kabul ettiğimiz tüm canlılara karşı özenli davranıyor olmamız bizim ne kadar insan olduğumuzun kanıtıdır. Her yer sevgi ile kuşatılırsa kötülüğün yeri o kadar azalır. Zarar vermekten, kinden ve nefretten arınmış olduğumuzu görebiliriz. Kimsenin canını yakmamak öncelikle bizden yardım bekleyen canlılar üzerinde uygulamamız gereken mühim bir konudur. Hayvanların bize ihtiyaçları vardır. Sokakta veya evinizde beslediğiniz hayvanlar onları sevdiğinizde, onlara önem verdiğinizde size kat ve kat fazlasıyla size geri döner. Sevgi karşılıklı yaşanan ve yaşandıkça büyüyen önemli bir olgudur. Hayvan Kadar Olabilmek İnsanlar hayvanları küçümsemek ve yok saymaya meyillidir fakat işin aslı öyle değildir. Hayvanlar en masum canlılardır. İnsanların olamadığı bir saflık içerirler. Karşılıksız sevginin yegane tanımları olmuşlardır. Geçmişten bugünümüze kadar uzanan, evlerimize kadar girmiş olan bu sevimli dostlarımız, bize sevgiyi öğretebilmek için yanımızda dururlar. Aslında insanların birbirini sevebilmesinin hayvan sevgisiyle önemli ölçüde ortak bir yanı vardır. Hayvana zarar vermeyen insana da zarar vermez. Hayvana şefkat gösteren insanlara da şefkat gösterir. Onlara ilgi göstermek, mamalarını vermek, tüylerini sevmek onlarla aranızda sıkı bir bağ oluşmasını sağlar. Bu bağ sizin doğayla ve insanlıkla kurduğunuz bir bağın göstergesidir. İnsan ve hayvan ilişkisi ne kadar sevgi dolu olursa toplumsal olarak o kadar gelişmiş olduğumuzun göstergesi kabul edilir. Hayvanların insanların üzerinde pozitif bir etkisi vardır. Bu etki insana insanlığını hatırlatır ve bu etki insanın insana karşı tavrında mutlaka olumlu bir dokunuşu vardır.
Ekleme Tarihi: 15 Ekim 2021 - Cuma

Hayvan Sevgisinde İnsan Sevgisinin Yeri

 Hayvana gösterilen hassasiyet, şiddetin daha az yaşandığına, sevginin daha yaygın olduğuna işaret eder. Kendinden daha güçsüz olana yardım eden toplumlar, kendi cinslerine karşı da oldukça duyarlı olurlar. Kendi gücünü kanıtlamaya çalışmadan, birbirlerine saygı göstererek yaşamak aslında toplumsal gerekliliğin yanı sıra insani görevimizdir. Sevgi insanın yaşaması gereken ve yaşatması gereken en önemli olgusudur. Sevginin var olduğu toplumlar daha anlayışlı, daha şefkatli olduğunu bilmemiz gerekir.

Sevgiyi içimizde çalıştırabilmek için kendimizden başka her şeye karşı daha duyarlı olmalıyız. Sevginin içinde çok fazla anlam vardır. Sevgi kabul gerektirir. Kabul ettiğimiz tüm canlılara karşı özenli davranıyor olmamız bizim ne kadar insan olduğumuzun kanıtıdır. Her yer sevgi ile kuşatılırsa kötülüğün yeri o kadar azalır. Zarar vermekten, kinden ve nefretten arınmış olduğumuzu görebiliriz. Kimsenin canını yakmamak öncelikle bizden yardım bekleyen canlılar üzerinde uygulamamız gereken mühim bir konudur. Hayvanların bize ihtiyaçları vardır. Sokakta veya evinizde beslediğiniz hayvanlar onları sevdiğinizde, onlara önem verdiğinizde size kat ve kat fazlasıyla size geri döner. Sevgi karşılıklı yaşanan ve yaşandıkça büyüyen önemli bir olgudur.
Hayvan Kadar Olabilmek
İnsanlar hayvanları küçümsemek ve yok saymaya meyillidir fakat işin aslı öyle değildir. Hayvanlar en masum canlılardır. İnsanların olamadığı bir saflık içerirler. Karşılıksız sevginin yegane tanımları olmuşlardır. Geçmişten bugünümüze kadar uzanan, evlerimize kadar girmiş olan bu sevimli dostlarımız, bize sevgiyi öğretebilmek için yanımızda dururlar. Aslında insanların birbirini sevebilmesinin hayvan sevgisiyle önemli ölçüde ortak bir yanı vardır. Hayvana zarar vermeyen insana da zarar vermez.
Hayvana şefkat gösteren insanlara da şefkat gösterir. Onlara ilgi göstermek, mamalarını vermek, tüylerini sevmek onlarla aranızda sıkı bir bağ oluşmasını sağlar. Bu bağ sizin doğayla ve insanlıkla kurduğunuz bir bağın göstergesidir. İnsan ve hayvan ilişkisi ne kadar sevgi dolu olursa toplumsal olarak o kadar gelişmiş olduğumuzun göstergesi kabul edilir. Hayvanların insanların üzerinde pozitif bir etkisi vardır. Bu etki insana insanlığını hatırlatır ve bu etki insanın insana karşı tavrında mutlaka olumlu bir dokunuşu vardır.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.